De veelzijdige Helios

 

De Helios lens, met zijn uniek en mooi bokeh, is populairder dan ooit tevoren en we willen er allemaal wel eentje. Maar wist je dat er zelfs van dezelfde lens ook nog een aantal modificaties zijn met nog een meer bijzonder bokeh?

vlnr. Helios 44-2 ‘Petzval’, Helios 44-3 ‘standaard’, Helios 44-2 ‘Trioplan’, Helios 44-2 ‘Square’

vlnr. Helios 44-2 ‘Petzval’, Helios 44-3 ‘standaard’, Helios 44-2 ‘Trioplan’, Helios 44-2 ‘Square’


Mijn passie voor de vintage Helios lens is helemaal uit de hand gelopen en ook al lijken de Helios lenzen op bovenstaande foto op elkaar, het zijn vier zeer verschillende modificaties.

Er zijn uiteraard vele bijzondere lenzen te vinden uit vervlogen tijden en verzamelaars betalen er soms nog een aardig bedrag voor ook. Maar de meest populaire blijft toch de Russische Helios lens. En terecht, deze lenzen zijn vandaag populairder dan ooit door hun lage prijs en hun speciale karakteristieken. Ze zijn nog steeds redelijk makkelijk te vinden en wanneer ze correct gebruikt worden, kunnen ze een spectaculaire 'swirly bokeh' tonen of een bijzonder ‘tunnel’ effect of zelfs bubble bokeh.

Het bijzondere tunnel effect van de Helios Petzval

Het bijzondere tunnel effect van de Helios Petzval

Een oud lensje weer nieuw leven inblazen en meer

Tot op vandaag zijn deze Helios lenzen nog steeds zeer populair en makkelijk te vinden. Deze lens heeft standaard al een opmerkelijke vertekening in de hoeken waardoor de foto’s die hiermee gemaakt worden een uniek karakter krijgen.

Het is ook nog is een fijn compact lensje dat je niet meteen een arm of been kost en waar je prachtige plaatjes mee kan maken.

Maar je moet wel altijd goed opletten met olievlekken op het diafragma en of schimmel op de optische elementen van het objectief. Ook kunnen de mechanische delen wel eens stroef lopen of zelfs vastzitten. Deze lensjes zijn dan meestal ook 50-70 jaar oud en hebben misschien al vele jaren ergens in een tas in een donkere en vochtige kelder stof liggen vergaren.

En net daarom heb ik er dan ook echt een sport van gemaakt om deze lensjes volledig te reviseren zodat ze weer helemaal als nieuw zijn. Zelf wil ik altijd dat mijn spullen piekfijn in orde zijn, je camera en lenzen zijn tenslotte een dure investering.

Maar er is meer! Ook heb ik tijdens het demonteren en weer monteren van deze Helios lensjes nog wat bijzondere dingen ontdekt en vandaag kan ik naast de standaard Helios zelfs drie gemodificeerde versies ombouwen, De 'Petzval’, de ‘Trioplan’ en de ‘Square’ Helios. Allen heel bijzonder en uniek op hun eigen manier. Wie had ooit durven denken dat deze objectieven na zovele jaren nog steeds zo populair zouden zijn en zelfs een nog meer bijzondere karakteristiek zou prijsgeven dan dat ze oorspronkelijk al hadden.

De mooie zeepbellen bokeh van de Helios Trioplan

De mooie zeepbellen bokeh van de Helios Trioplan

Het ombouwen en reviseren is een hele klus, maar ik voel nog steeds de trots als dat oude stroeve lensje er weer helemaal als nieuw uitziet en werkt. En nog veel meer als ik met een gemodificeerde Helios nog meer bijzondere dingen kan gaan doen.

Starten met fotograferen met vintage lenzen

De Helios lenzen zijn meestal een van de eerste ‘vintage’ lenzen die fotografen aanschaffen om te gaan experimenteren en op zoek te gaan naar hun bijzondere karakteristiek.

Velen komen echter ook bedrogen uit met een lens in slechte staat of het loopt gewoon niet lekker om die magische bokeh op je scherm te toveren.

Daarom kan ik je echt een workshop aanbevelen bij mezelf. Je krijgt alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan, een zo goed als nieuwe Helios lens al of niet gemodificeerd, jij kiest. Maar ook een adapter voor jouw camera en een setje tussenringen waarbij je nog korter kan focussen voor echte macro beelden.

En die ‘zo goed als nieuw’ mag je op rekenen. Alle lenzen die ik bezorg voor de workshop werden allemaal door mijzelf volledig gereinigd, hersteld, gemodificeerd weer en gesmeerd en lopen werkelijk als nieuw.

De Square bokeh Helios met zijn bijzondere ruitvormige bokeh

De Square bokeh Helios met zijn bijzondere ruitvormige bokeh

Maar in de praktijk komen er echter nog wel een aantal belangrijke zaken bij kijken wat bij elk merk van camera anders is, dus een workshop is zeker aangewezen. Ik help je graag hierbij op weg en vertel ik je waarop je moet letten bij het gebruik op jouw camera. Een Helios en/of Pentacon lens is altijd inbegrepen met meteen de juiste adapter van goede kwaliteit en zelfs een setje tussenringen zodat je echt helemaal aan de slag kan gaan.

Neem alvast een kijkje bij het aanbod van workshops op deze website.

Tot binnenkort!