Dreamy bokeh

 

Een andere populaire en oude lens met bijzondere bokeh, is de Primoplan. De Primoplan is een lichtsterke verwisselbare lens geproduceerd door Meyer-Optik Görlitz, opgericht in 1938. Hoewel dit dezelfde fabrikant is van de zeer populaire Trioplan, is de Primoplan een heel andere lens. Terwijl de Trioplan zeer gekend is voor zijn zeepbellen bokeh, is de Primoplan meer gekend voor zijn variëteit aan bokehs. De Primoplan tekent ook 'bubbles' in de bokeh, maar die smelten dan weer samen tot een heerlijk dromerige achtergrond, ook genaamd 'butterfly bokeh'. Tegelijkertijd geeft deze een zachte swirl aan de achtergrond terwijl het onderwerp in het centrum mooi scherp blijft. Alles bij elkaar geeft dit een zachte en bijzondere bokeh waar je heel dromerige beelden mee kan toveren op je camera. Het ontwerp van de Primoplan is afgeleid van de Ernostar lens en heeft vijf elementen in vier groepen. De Primoplan werd gelanceerd aan een veel lagere prijs toendertijd, hij was iets lichter en met een betere beeldkwaliteit en scherpte dan bijvoorbeeld de dure Biotar 75mm f/1.5 van Carl Zeiss. Je kan de Primoplan tegenwoordig nog steeds tweedehands vinden in een M42 mount, hetgene makkelijk kan worden gebruikt op een moderne spiegelreflex camera, M4/3 of systeemcamera. Je hoeft enkel een adapter te kopen die geschikt is voor jouw type camera in de lokale fotografiewinkel of online in de diverse internet shops. Door zijn enorme populariteit worden deze lenzen helaas elk jaar zeldzamer en duurder. Maar als je een net exemplaar kan vinden en monteerd op een moderne digitale camera kan de magie pas echt beginnen...

De bijzondere en dromerige bokeh van de Primoplan

Meyer Optik Gorlitz Primoplan 58mm f/1.9 Red V

Meyer Optik Gorlitz Primoplan 58mm f/1.9 Red V

Zowel de Ernostar als de Primoplan zijn afgeleiden van het 'Cooke Triplet' lens ontwerp: rond een centraal hol element zitten twee lensgroepen. De achterste groep is een enkele bolle lens. De voorste groep bestaat uit een total van drie lenzen, waarvan één voortkomt uit de originele Ernostar lens. Pre-war modellen werden gemaakt uit 'chrome-plated brass', naoorlogse modellen werden gemaakt uit aluminium.

Meyer Optik Gorlitz Primoplan 75mm f/1.9 Red V

Meyer Optik Gorlitz Primoplan 75mm f/1.9 Red V

Twee versies werden geproduceerd met een brandpuntsafstand van 58 mm en een van 75 mm.  De lichtsterkte van het diafragma volledig open is f/1.9. Naoorlogse lenzen zijn beschikbaar met een M42 aansluiting of een Exakta aansluiting. Vooroorlogse modellen werden ook gemaakt voor medium format camera's (Exakta 6x6) en er bestond ook een Reflex-Korelle met een brandpuntsafstand van 100mm. De Primoplan 58mm f/1.9 was de meest bijzondere en lichtsterke standaard lens voor de Exacta mount camera's; als paradepaardje werd door Kine Exakta de "night Exakta" op de markt gebracht. Vandaag een zeldzaam collectors item die makkelijk +1000 euro kan opbrengen. De 75 mm versie werd vooral gebruikt voor toneel, sport and portret fotografie. Voor kleine Meyer-35 mm film camera's, produceerde Meyer ook een Primoplan 30 mm f/1.9.

Een gegeerd en duur collectors item, de Night Exakta met Primoplan

Een gegeerd en duur collectors item, de Night Exakta met Primoplan

Deze fantastische lenzen werden de laatste jaren weer heel populair op de tweedehandsmarkt om te gebruiken op moderne digitale camera's. In 2014, heeft een slim bedrijfje (NETK) opgericht in 1997, dit opgepikt en deze lenzen weer nieuw leven ingeblazen. Onder de originele merknaam 'Meyer-Optik-Görlitz' werden de nieuwe lenzen op de Photokina beurs getoond en werden de eerste exemplaren geleverd december van hetzelfde jaar.

In mei 2015 werd Meyer Optik USA Inc. opgericht om de distributie van de Meyer-Optik-Gorlitz producten op zich te nemen in Amerika. Na het enorme success van de Kickstarter campagne begonnen ze met het produceren van Trioplan f2.9/50, ook een nieuwe Primoplan werd terug op de markt gebracht na een nieuwe Kickstarter campagne in 2016.