Schilderachtige bokeh

 

De Pentacon 50mm f/1.8 is een van de meest betaalbare en makkelijk te vinden lenzen uit een vorig tijdperk. Net zoals bij de Helios is ook dit lensje gebaseerd op een ontwerp van een andere, iets minder bekende lens, de Meyer-Optik Görlitz 50mm 1.8 Oreston. Van deze Pentacon werden er miljoenen exemplaren geproduceerd tijdens de jaren ‘70-‘80 voor de immens populaire Praktica and Pentacon camera’s. Ze zijn dan ook nog steeds veelvuldig te vinden voor een prikje. Echter goedkoop betekent hier zeker niet slechte kwaliteit, hoewel geen uitblinker is het een veelzijdige lens met een mooie zijdezachte bokeh en voldoende scherpte. Onder de juiste omstandigheden kan je zelfs een 'soap bubble' bokeh creëren.

Pentacon 50mm f/1.8

Pentacon 50mm f/1.8

Het is ook een erg fijne lens om mee te werken. De lens is compact, licht en kan redelijk kortbij focussen (33 cm). De Pentacon is om deze redenen, samen met de Helios, een van de eerste lenzen die fotografen aanschaffen om te experimenteren met oudere, manuele lenzen met een specifiek karakter. Echter is het, zoals eerder vermeld, geen uitblinker. Als scherpte echt belangrijk is, zijn er betere alternatieven voor iets meer geld. De Meyer Oreston, de voorloper van deze Pentacon, is scherper met meer contrast. De Oreston heeft ook een heel Eigen karakter met prachtige bokeh. Ook de Carl Zeiss Pancolar is scherper met meer contrast en heeft bovendien ook een heel specifieke en bijzondere eigenschap.

Echter om te starten met experimenteren met manuele lenzen en om niet meteen de hoofdsom te betalen is de Pentacon de ideale lens. De lens is zeer makkelijk te gebruiken op een moderne camera mits de correcte adapter gebruikt wordt. Met een schakelaar aan de zijkant van de lens kan je ook makkelijk zorgen dat het diafragma werkt op een moderne camera.

Pentacon 50mm f/1.8

Pentacon 50mm f/1.8

Met uitzondering van de Carl Zeiss Jena lenzen, werden de meeste van de Meyer lenzen verder geproduceerd onder de naam Pentacon in Oost-Duitsland. Hoewel de fabrikant reeds bestond sinds 1959, werd deze pas in 1968 omgedoopt tot VEB Pentacon en bestonden ze dus vooral uit een fusie met Meyer-Optik Görlitz. Meyer stond toen al bekend om hun lensontwerpen zoals de Orestogon, Lydith, Oreston, Primotar en Trioplan. Al deze lenzen werden verder doorontwikkeld en geproduceerd onder de naam Pentacon. Ook Carl Zeiss Jena zette een aantal producties verder van de oude Meyer lensontwerpen en exporteerde deze veelvuldig naar West-Europa, maar dat is weer een ander verhaal.

Hard aan het werk in de Pentacon fabriek

Hard aan het werk in de Pentacon fabriek

De optische constructie van deze lens bestaat uit  6 elementen in 4 groepen. De bouwkwaliteit is zeer goed met een volledig metalen body en de lens is ook vrij licht (250g). Het geheel blijft dan ook compact, hoewel bij het focussen de lens lichtjes uitschuift.

Het lensontwerp van de Pentacon

Het lensontwerp van de Pentacon

 
Bob Baeyens